Kornati Nemzeti park

A mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert. A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger meg-nyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka.A lenyűgöző látványvilág egyik fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőle-gesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koro-náiként” emlegetnek. A vitorlázók egyik leg-kedveltebb célpontja. Több kikötőből – Biograd, Šibenik, Zadar – naponta indulnak kirándulóhajók.


kornati_6


A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére. A szigeteken az emberi civilizáció több mint egy évezredes nyomai is fellelhetőek: Kornat és Žut szigetek magaslatain barangolva illír korabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk. Kornat-szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben. Telascsican látható még egy természeti jelenség a 33 Cfokos tó – Mir (Béke) sós tó.


Az Adriai-tenger középső részében elhelyezkedő nemzeti park összesen nyolcvankilenc kisebb-nagyobb szigetet, szirtet számlál. A park területére belépő minden látogatónak rendelkeznie kell napijeggyel. Belépőjegyek vásárolhatók: az NP “Kornati” – Murter–szigeti központjában, a marinákban, a charter irodákban, az NP Kornatiba belépőjegyeket értékesítő utazási irodáknál, a parkban cirkáló vízi jegyárusítóknál vagy a park területén lévő ( R.Žakan-, Vela Panitula-sziget, a Kornat-szigeti Vruje-öbölben ) árusítók egyikén.


Különleges védelem alatt álló területek:

• Purara-sziget, Klint- és Volić-szirt, valamint a partvonaluktól számított 500 méteres körzet,

• Klobučar és a partvonalától számított 1 kábelen belüli tengeri övezet, vagyis a Klobučar és Gustac szigetek közötti átjáró közepétől,

• Obručan Mali és Veliki és a partvonaluktól számított 1 kábelen belüli tengeri övezet, vagyis az Obručan Veliki- és a Levrnak-sziget közötti átjáró közepéig,

• Mrtovnjak és a partvonalától számított 1 kábelen belüli tengeri övezet, azaz a Nemzeti Park határvonalától.


kornati_5


A horgonyzás és éjszakázás a következő öblökben engedélyezett: Stiniva, Strižnja, Statival, Lupeška, Tomasovac-Suha punta, Sipnata, Lučica, Kravljačica, Gujak, Smokvica, Ravni Žakan, Vrulje, Lavsa, Opat, Piškera, Anica na Levrnaci. A sporthorgászat külön engedélyhez kötött, mely az NP Kornati központjában, vagy a jegyárusító helyeken szerezhető be. Az egyéni búvárkodás csak az ezen tevékenység szervezésére jogosult irodákon keresztül engedélyezett.

_kornati2

(forrás – horvatorszag.me)