Beutazási és vámszabályok

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

– Magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Horvátországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
– Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Horvátországban.

sebesseghatarok_horvatorszagban


VÁMSZABÁLYOK

A Horvátországba beutazó személyek vámmentesen vihetnek be poggyászukban nem kereskedelmi természetű tárgyakat 1000 kuna értékig.

Vámmenetesen vihető be 1000 kunának (35.000 Ft) megfelelő árumennyiség. Ezen felül nem kell vámot fizetni 200 db cigaretta, 1 liter égetett szesz, 2 liter bor vagy likőr, 50 gramm parfüm és 250 ml. kölnivíz után. A 17 évnél fiatalabb turisták dohány és alkohol tartalmú termékek esetében nem vehetik igénybe a vámkedvezményt.

A 300 és 5.000 kuna közötti (10.500 – 175.000 Ft) értékű vámáru esetében a különböző típusú termékek után egységesen 10% vámot és 22% ÁFÁ-t kell fizetni. 5.000 kuna feletti érték esetén az áruk a vámtarifa táblázatban szereplő tételek szerint kerülnek vámolásra.

-o-

Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát Horvátországba, de ha 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát fizetőeszköz esetében az egyes személyek a belépéskor, illetve kilépéskor max. 15.000 kunát vihetnek magukkal.

-o-

A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal:

A kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök), amelyek exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitele – az állatorvosi igazolás mellett – csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet.

-o-

Lőfegyvert és töltényeket, valamint a fegyverviselési engedélyt határátlépéskor a vámhatóságnak be kell mutatni.

-o-

A külföldön forgalomban lévő, és külföldi állampolgárok tulajdonában lévő gépjárművek, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen maximum 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében,
– amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy,
– amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
– amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére.

-o-

Gyakorlati tanacsok Horvatorszag8