Krka Nemzeti park

A Krka Nemzeti Park (hor.Nacionalni park Krka) 17 km-re található Šibeniktől. A nemzeti park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában.


krka-vizeses-04


A Krka Nemzeti Parkban számos szikla, vízesés, valamint különleges állat-és növényvilág található. 18 halfajból 10 endemikus, tehát a világon egyedül a Krka nemzeti parkban található meg (búvárkodás csak engedéllyel lehetséges). 222 madár és 18 denevérfaj színesíti a park állatvilágát.

Európa egyik leggazdagabb, legszebb és legértékesebb természeti területéről van szó.[forrás?] A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római- és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. Legértékesebb műemléke a vízesésen túl egy tó közepén található kis szigeten egy Ferences-kolostor.


krka_nemzeti_park_7_740192_34179.JPG


Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója, amely Kninnál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődő szakasz, amely egyben a Krka Nemzeti Park része. Skradintól kirándulóhajóval lehet felmenni a vízesésig.

A Krka Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

(forrás – horvatorszag.me)