Tisno városa

Tisno (szoros), Murter–szigetének azon a részén keletkezett, ahol a sziget majdnem  érintkezik a szárazfölddel, ezért a nevét is erről a tengerszorosól  kapta.

Először 1474.-ben emlegetik, majd (1806-1813.) a francia uradalom alatt, Tijesno a sziget legnagyobb települése lett, és a kommün központja.

A 18. század elején, amikor elmúltak a török betörések, megépült a híd, amely Murter szigetét a szárazfölddel kötötte össze, így  a szárarföld felé is elkezdett terjeszkedni.

A kis dalmát település Tisno,  jellegzetes széles terei, zöldövezetek, és kiépített tengerparti sétánya, ideálisak egy nyári hűsítő sétára is. Az utóbbi időben Tisno szárazföldre  épült része igen kifejlődött, különösen az észak-nyugati része. Több üdülőház, apartman, étterem és hangulatos kis családi hotel épült föl.

Évszázados óváros központja a szigeten van, délkeletre a mozgóhídtól.

A st. András templom után, követve a tengerpartot egy kősziklás,rejtett öblökkel tűzdelt strand és egy hosszú árnyas sétány van, amelyen kényelmesen át lehet sétálni Murter sziget egyik hangulatos településére, Jerezára.

Lenyűgöző földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, mely részben a szigetre, részben pedig, szárazföldre terjed, Tisno az egyik legfontosabb közúti településnek és kihagyhatatlan úticélnak számít bárkinek aki üdülését itt szeretné eltölteni, körülvéve Kornati és Paklenica Nemzeti Parkkal.

Gyönyörű tenger és strandjai miatt a turisták kedvec fürdőhelye. A leghíresebb strandja a fenyőfákkal gazdag kavicsos-betonos Jazina nevű kemping mely ideális a kisgyermekes családok számára.

Tisnonak sikerült megőrizni a közép-dalmáciai város eredetiségét, főleg a kis kocsmákban, ahol legjobb helyi borok mellett, elkerülhetetlen a sózott hal és a füstölt sonka (prsut) megkóstolása.

Éjszakai életről gondoskodik a közvetlen közelében levő Murter város a beach partykkal és a Pirovaci disco-club, Porat és Vodice város nyüzsgő éjszakai élete.